Mis materjal on Jesmonite AC100?

Jesmonite on kombinatsioon kipsist ja veepõhisest akrüülvaigust, mis sisaldab ainult looduslikke materjale. See ei sisalda kahjulikke keemilisi aineid. See on kasutusel ehituses, kunstis ja disainelementide loomisel. Esialgselt võeti see materjal kasutusele ehituses ning hiljem avastati veel selle erinevaid kasutusviise. Kuna Jesmonite on väga vastupidav ja hästi vormitav, siis on see kasutusel ka sisustuselementide loomisel.

Jesmonite töötati välja alternatiivse materjalina traditsioonilistele ehitusmaterjalidele nagu betoon ja krohv. See leiutati Inglismaal 1970. aastatel. Leiutajaks oli Peter Hawkins, kes aastal 1984 asutas ettevõtte Jesmonite Ltd. Ta märkas, et oleks vaja keskkonnasõbralikumat materjali, mis matkiks traditsiooniliselt kasutuses olevate materjalide välimust. Lisaks võimaldas selle materjali leiutamine luua uuenduslikku ja paindlukumat disaini.

Hiljem on Jesmonite kogunud populaarsust lisaks ehitusele ka kunstis ja skulptuuride ning dekoratsioonide valmistamises. Jesmonite on väga mitmekülgne selle poolest, et seda saab hästi vormida erinevateks kujudeks ja tekstuurideks. Sellel on lõputult viise värvimiseks ja disainide loomiseks.

Suureks boonuseks on materjali jätkusuutlikud omadused. Kuna Jesmonite on kemikaalivaba ja sisaldab ainult looduslikke ühendeid, siis ei ole ohtu, et sellest eralduks kahjulikke aineid õhu kaudu. Küll aga ei ole kindlaks tehtud ühtegi teaduslikku uuringut seoses toidu ja Jesmonite’ga. Seega ei ole soovitatav nendelt alustelt toitu serveerida. Jesmonite ei sisalda kahjulikke lenduvaid orgaanilisi ühendeid. (Volatile organic compounds –VOC’s) 

Jesmonite värvimine

Jesmonite on neutraalset beezikat värvi. Sellele on võimalik juurde segada pigmente värvuse andmiseks. Selleks kasutatakse punast, kollast, sinist ja rohelis värvipigmenti, et värve segada.

Lisaks saab omapäraseid värve tekitada ka terrazzo stiilis mustriga. Selleks tehakse tükid eraldi enne valmis sobivates toonides. Hiljem segatakse need segule juurde, et anda toodetele lisaeffekti.

Jesmonite AC100 omadused

Kemikaalivaba

Lahustivaba materjal, ilma lenduvate orgaaniliste ühenditeta, mis võivad kahjustada tervist ja atmosfääri.

Loodussõbralik

Kuna Jesmonite on veepõhine aine ja ei koosne kahjulikest kemikaalidest, siis ei ole see keskkonnale kahjulik.

Tugev

Väga vastupidav ja pika eluaega materjal. Purustamiseks on vaja kasutada jõudu, kukkudes purunemiskindel.

Kuumakindel

Kuumuse- ja tulekindel, mistõttu on see sobiv materjal näiteks küünalde alusena.

Jesmonite on ohutu valik nii sellega töötamiseks kui ka keskkonnale. Samuti on see materjal taaskasutatav uute esemete valmistamiseks.

Jesmonite on keskkonnasõbralik materjal. Traditsioonilised ehitusmaterjalid eraldavad õhku kahjulikke lenduvaid orgaanilisi ühendeid, mida selle materjali puhul ei esine. Jesmonite on ohutu valik nii sellega töötamiseks kui ka keskkonnale. Samuti on see materjal taaskasutatav uute esemete valmistamiseks. Tööprotsessi käigus tekkivad ülejäägid saab ära kasutada järgmistes toodetes. Nendest on võimalik meisterdada näiteks terrazzo stiilis mustri jaoks kivikesi, mis muudavad toote eriti omapäraseks. Samuti on võimalik ese uuesti üles ehitada, kui see peaks purunema. Purunemisoht on väga väike, kuna materjal on väga hästi vastupidav. Tänu sellele tekib ka vähem jäätmeid, et tootel on pikk eluiga. 

Rohkem infot Jesmonite kohta: jesmonite.com

Jesmonite'st käsitööna valmistatud esemed

Tootevalikus on erinevate kujudega dekoratiivsed alused ja tassialused.

0